Friday, May 23, 2014

Sefiller

     "Sefiller" ya da orjinal adiyla "Les Miserables" Victor Hugo tarafindan kaleme alinmis ve yayimlandiktan sonra klasikler arasindaki yerini almistir. 19. yuzyil Fransa'sinin anlatildigi kitap etkili tasvirleri ve olaylari isleyis bicimiyle one cikmaktadir. Orjinal dili Fransizca olarak basilan kitap yaklasik 1900 sayfadir. Turkce'deki ilk cevirisi ise 1862 yilinda yapilmistir. Romanin bu denli uzun olmasina ragmen akici olmasi ise olaylarin surukleyiciligine ve masalsi-siirsel anlatimina baglanabilir.

     Ayrica Sefiller; muzikal, film, televizyon filmi, radyo uyarlamalarinin yani sira, son olarakta 2013 yilinda bir manga uyarlamasi olarak Japonya'da bir dergide yayimlanmaya baslamistir.


     Olayin bas kahramani olan Jean Valjean (Madeleine baba, Fauchelevent) ekmek calmak sucundan kurek mahkumu olmustur. Bes yil olan cezasi kacmaya kalktigi icin on dokuz yila cikarilmistir. On dokuz yil kurek mahkumu olmasina ragmen cok guclu bir bedene sahip olan Jean Valjean, mahkumiyetinin ardindan mahkum damgasi yedigi icin is bulamamaktadir. Bir piskopos evinde kendisini misafir etmistir ancak Jean Valjean evdeki gumus samdanlari calarak kacar. Polisin Jean Valjean'i gumuslerle yakalamasina ragmen piskopos kendisinden sikayetci olmaz. Jean Valjean'in neden sikayetci olmadigini sormasi uzerine, piskopos O'na hayatini degistirecek "Ben bu samdanlarla ruhunu kotulukten alip iyiligin hizmetine verdim" yanitini alir.

     Jean Valjean icin "caldigi" iki samdan parcasi artik iyiliginin simgesi haline gelmistir. "Madeleine" adiyla yerlestigi kasabada calistigi kagit fabrikasinin sahibi olur. Herkesin sevgisini kazanan ve belediye baskani secilen Madeleine'e artik herkes Madeleine baba olarak hitap etmektedir. Bu sirada "Kanun Savascisi" polis sefi Javert, Madeleine babayi bi yerden gozu isirmis ve Jean Valjean'in huzurunu kacirmaya baslamistir, Javert, sucsuz ve meczup biri olan Fantine adinda birini tutuklayacak iken Madeleine olaya mudahele etmistir. Fantine'in genc yasta basindan gecen talihsiz bir ask macerasindan dunyaya gelmis Cosette'den baska kimsesi yoktur. Cosette'yi de maddi olanaksizliklardan dolayi bakiciya verip kendisi Madeleine babanin fabrikasinda ise baslamistir, ancak bozulan sagligi ve biricik Cosette'inden ayri kalmasi daha fazla calismasina imkan vermemistir. Fantine'in olumunden sonra Madeleine Cosette'i yanina alir. Bir kez daha kurek mahkumu olamayacagini bildigi icin herseyi arkasinda birakarak Javert'ten kacar ve Paris'e yerlesir.

     Burada Cosette'i okula gonderip egitim almasini saglarken kendisi ise bir manastira yerlesir ve bu seferde "Fauchelevent" adini kullanmaya baslar. Cosette artik genc bir guzel kiz olmustur. Kalbini Marius adinda bir universite ogrencisine kaptirmistir. Marius ise o donemlerde gelisen Cumhuriyetcilik akiminin etkisine kapilmistir. Bunu ogrenen aksi dedesi Gillenormand ise servetinden torunu Marius'u mahrum birakmistir. 

     Paris'e tayin olan Javert ise hala Jean Valjean'in pesindedir. O sirada patlak veren 1832 Paris Haziran Ayaklanmasinda Jean Valjean Marius'un haberi olmadan kollamakta, ona yardim etmektedir. Ayaklanmayi bastirmada gorevli olan Javert, gostericiler tarafindan yakalanir ve oldurulmesine karar verilir. Bu gorevi ustlenen Jean Valjean, Javert'i kendi vicdaniyla yuzlesmesi icin serbest birakir. Javert bunu gururuna yediremeyerek intihar eder. 

     Ayaklanmanin ardindan Cosette ve Marius evlenmistir. Jean Valjean ise gittikce yaslanmistir. Kizi olarak gordugu Cosette'i doganin kanunlari geregi Marius'a kaptirmis olmak Jean Valjean'i busbutun yikmistir. Jean Valjean artik olumunun yaklastigini anlamistir. Son nefesini verirken basucunda biricik Cosette'i, Marius ve iki gumus samdan bulunmaktadir.. 

     Romanimizi genel anlamda inceleyecek olursak; Jean Valjean yetistigi ve bulundugu ortamda "Iyilik" ile tanismamistir. Ayrica maddi olanaksizliktan dolayi gerceklestirdigi her turlu kanundisiligin, onursuzca davranisin nedeninin toplum oldugunu dusunmektedir. Jean Valjean'in Piskopos ile tanismasiyla istisna kaideyi bozmustur ve Jean Valjean iyilik kavrami ile tanismistir..





     

No comments:

Post a Comment